2 éves lett az első Magyarországon született borneói orangután!

Boldog születésnapot Ruti!

   

Az apróság az első  állatkertben született borneói orangután (Pongo pygmaeus) kölyök Magyarországon.

A kis állat 260 napnyi vemhesség után 2013. március 15-én 09.00 és 10.00 között jött a világra parkunk  Indonéz házában, a Zöld Piramisban.

Sabatini (27) az anyaállat és párja Guru (26) 2010 óta laknak  itt s, velük - s most már a kicsivel együtt - jelenleg 7 borneói orangután él.

A kicsi első hónapjait - az ember bébikhez hasonlóan - az evés és alvás töltötte ki, ám fél évesen már elkezdte önállóan is felfedezni a kifutót a vendégek legnagyobb örömére. 1 évesen már ügyesen tudok az alsó köteleken  közlekedni,s most 2 évesen egyre több szilárd takarmányt fogyaszt az anyatej mellett s egyre többet tartózkodik a magasabb területeken kialakított köteleken is.

A kis Rutira a szülőpár mellett Európa legidősebb sziamang hölgye, Finita is ügyel, s bizony sokszor óriási türelemről tanúskodik, mikor a vörös ördögfióka elszabadul s cibálja az idős hölgy szőrét.

Most, a tavasz megérkeztével az orangután család hamarosan elfoglalja a külső kifutókat is, így az ide érkezők szinte testközelből csodálhatják meg a kis állat első komolyabb önálló mozdulatsorait.

A jeles nap alkalmából egész napos kényeztetés várt a kisasszonyra-délelőtt torta, délután pedig papírdobozba rejtett ajándékok.

Fotók a partiról a facebookon megtekinthetőek:-) 

 

A honlapon látható felvétel: MTI / Balázs Attila