Afrikai elefánt Buba
  • Faj: Afrikai elefánt (Loxodonta africana)
  • Utódok száma: 4-6
  • Elterjedés: Nyugat-, Közép és Dél-Afrika
0cm
0cm
0kg

Afrikai elefánt

A legnagyobb szárazföldi állat,melynek marmagassága akár a 4 métert is elérheti, és akár 8 méter hosszú is lehet. A bikák súlya kétszer nagyobb is lehet a tehenekétől, akár a 7 tonnát is meghaladhatja. Lábainak alsó oldala párnázott, így járása csendes a termete ellenére. Képes kitartóan akár 10 km/h-ás sebességel haladni.
Ormánya két méteresre is megnő, melynek a végén alul-felül egy-egy fogóujj helyezkedik el. Ormányát szaglásra, légzésre, ivásra, magasan lévő gyümölcsök elérésére és„fürdésre“ használja. Az ázsiai elefánttól számos dolog megkülönbözteti. Az egyik legszembetűnőbb a fülek közti különbség. Az afrikai elefánt fülei szembetűnően nagyobbak, melyek a hőleadást segítik elő és legyezésével hűti testét. Hatalmas agyarral rendelkezik, amely a két métert is jócskán meghaladhatja.
Növényevő, füvet, falombot, gyümölcsöt vagy kisebb ágakat fogyaszt. Egy nap alatt háromszáz liter vizet is megiszik és szintén közel háromszáz kilogramm táplálékot is elfogyaszt. Ha kevés ivóvize van az elefántnak, képes az agyarai és az ormánya segítségével talajvízhez jutni.

Nemtől függetlenül 14-15 éves korban válik ivaréretté. Az egymással párzásra készülő elefántok ormányuk egymáshoz dörgölőzésével simogatja egymást. Majdnem két évnyi vemhesség után ad életet elefántborjának a tehén.
Amikor az elefánttehén elleni készül, a csorda többi tehene körbeállja az anyát, védve a ragadozóktól az újszülöttet.

Egy afrikai elefánt naponta összesen 225 kg tömegű táplálékot vesz magához, és egyszerre akár 136 liter vizet is megiszik.

Lakóink