8 éves lett Ruti, az ország első borneói orangután kölyke

Tudtad? A borneói orangután a világon leglassabban szaporodó fán élő emlősállat.

Míg az 1970-es években több százezer borneói orangután élt még a Föld harmadik legnagyobb szigetén Borneón, napjainkban a számuk százezer alá csökkent. A drasztikus állomány csökkenésük miatt, az IUCN ( a Természetvédelmi Világszövetség), a kritikusan veszélyeztetett fajjá nyilvánította.

Az emberrel 97%-ban megegyező genetikai állománnyal rendelkező főemlősök számára, a legnagyobb veszélyt a vadászat, és az illegális kereskedelem mellett az élőhelyeik rohamos csökkenése jelenti, amit túlnyomórészt az olajpálma ültetvényeken folyó mezőgazdasági tevékenység, és a kapcsolódó útépítések okoznak.

A faj védelme érdekében kapcsolódott be a Nyíregyházi Állatpark, az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogramba.

Az orangután, a leglassabban szaporodó emlős állat. Bár a nőstények 7–10 éves korukban már ivarérettek, első kölyküket, rendszerint csak 15 éves korukban hozzák világra. Mivel a következőt általában 8 év múlva, így életük során általában 2-3 utódnak adnak csupán életet.

Az orangutánoknál a nemi dimorfizmus erőteljes; a nőstény 40-50kg , a hím 80-90 kg testtömegű, testhossza pedig a 100 cm-t is elérheti, valamint az idős hím állat jellegzetes pofalemezeket növeszt. Lába viszonylag rövid, karjai viszont feltűnően hosszúak; a karfesztávolság közel 2.5 méter

Nappal aktívak, éjszakára lombokból építenek fészket, 10–20 méter magasan.

A világ legnagyobb fán élő emlőse elsősorban gyümölcsökkel táplálkozik, de leveleket, gallyakat, rügyeket és virágokat fogyaszt. Étrendjét kisebb rovarokkal, gerincesekkel, tojással egészíti ki. Az erdő kertészének is nevezik, mivel a magvak szétszórásával kulcsszerepet játszik az erdei növényvilág terjesztésében.