Hírek

A tavaszi nehézségek ellenére sikeresen zárult a 2020-as év, a Nyíregyházi Állatpark számára
2020. 12. 27.

A tavaszi nehézségek ellenére sikeresen zárult a 2020-as év, a Nyíregyházi Állatpark számára.

A Covid járvány természetesen meghatározza valamennyiünk életét és főleg a turisztikai attrakciókból élők számára komoly kihívásokat jelentett, mégis sikeres szezonon vagyunk túl.

A 35 hektáros állatparkunk - ahol 5000 állat él és 150 ember dolgozik -3 szállodát is üzemeltet. 

A május elejei nyitás után fokozatosan erősödött a vendéglétszám és a nyarat már igazi nagyüzemben dolgoztuk végig.

A 2019-es rekordév után, amikor 600.000 látogatót fogadtunk, az idei közel 400.000 vendég ugyan 200.000 kiesést jelent, ami majd 500 millió forinttal csökkentette a költségvetést, de részben a spórolással, a munkák átszervezésével részben az ősszel realizált kormányzati segítséggel valamint Nyíregyháza Városára mint tulajdonosra támaszkodva, talpon tudtunk maradni. 

Mindhárom szállodánk, de különösen az idén minőségi díjat kapó Hotel Pangea folyamatosan teltházzal működött, amíg fogadhatott vendégeket.

A zoológia szenzációk sorra követték egymást, így megszületett a 3 kis fehér oroszlán, és a világ egyik legritkább macskaféléje a Dél-Amerikában őshonos Geoffroy-macska is kölyköt nevelt. Az említett fajokon kívül idén is közel 200 kisállat látta meg a napvilágot , melyek nagy része más állatkertbe került. 

De a csereprogram keretén belül ide is érkeztek tukánok, váza papagájok, molukken kakadu, Grevy -zebra és számos ritka faj.

Visszaérkezett 2 éves tenyésztési kiküldetéséből Svájból Jack is, az afrikai elefántbika, aki Nyíregyházán két utódot nemzett már és nagyon gyorsan ismét egymásra találtak Kwanzával, kedvenc nőstényével. 

A szakemberek által legjobban várt esemény azonban a Nyíregyházán született európai bölény tehén visszatelepítése volt a vadonba. A sikeres projekt egy bulgáriai rezervátumban zajlott, ahol egy nemzetközi szervezet által koordinált visszatelepítő program működik a Rodope hegységben. 

A Nyíregyházi Állatpark fontosnak tartja a jó kapcsolatok ápolását a világ állatkertjeivel. Régóta jó az együttműködés Kassával, idén közösen nyertünk egy Interreg pályázatot , ezzel erősödhet a turisták cseréje a két város között. De lényeges szempont számunkra a segítségnyújtás a határmenti állatkertek számára. Így kerültek a borjófókák a szerbiai Palics állatkertjébe, hamarosan oroszlánok utaznak a horvátországi Eszékre és Nagyvárad pedig szibériai tigrist vár tőlünk. 

Folyamatosan fejlesztéseken dolgozunk; valami az ötlet fázisában van, valami a tervezőasztalon de idén a karácsonyi ajándékként elkészült az India ház amit a tavaszi nyitáskor szeretnénk bemutatni a nagyközönségnek. 

Nagyon bízunk abban, hogy mihamarabb lehet indítani a szezont 2021-ben is, hiszen a Nyíregyháza-Sóstói üdülőközpont sikere az Állatparktól is függ.


Még több hír