Hírek

A Vadvilág Világnapja alkalmából, a mai napon különleges programok várták vendégeinket!
2018. 03. 03.

 

A jeles eseményen a nagymacskáinké volt a főszerep 

A mai napon ünnepeltük a Vadvilág Világnapját!
Az ENSZ Közgyűlése 5 éve döntött arról, hogy március 3-át a Vadvilág Világnapjává nyilvánítja, mert a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt (CITES) 40 éve ezen a napon fogadták el.
A CITES a világ egyik legnagyobb természetvédelmi megállapodása, amely kifejezetten azzal a céllal született, hogy ellenőrzése alá vonja a veszélyeztetett állat- és növényfajokkal folytatott kereskedelmet.
Ebben az évben, ezen a jeles napon, az ENSZ Környezetvédelmi Programja és a CITES Titkársága kezdeményezésére, kiemelten a nagymacskákra, az állományaikat veszélyeztető tényezőkre és védelmükre hívjuk fel a figyelmet, hiszen számuk az elmúlt évszázadban riasztóan visszaesett, főként az élőhelyeik és élelmük mennyiségének csökkenése, az orvvadászat és az illegális vadkereskedelem miatt.
A Nyíregyházi Állatpark nagy örömmel csatlakozott az eseményhez, hiszen az ország legnagyobb nagymacska kollekciója itt található, s egyik legfontosabb feladatunknak, az ide látogatók szemlélet formálását tekintjük, a fajmegőrzés mellett. 
A Vadvilág Világnapja kiváló lehetőséget ad arra, hogy felhívjuk a figyelmet a nagymacskákat veszélyeztető tényezőkre, illetve arra, hogy mit teszünk a védelmük érdekében az élőhelyen kívüli fajmegőrzés során.
A Nyíregyházi Állatpark tagja az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének, s az európai fajmegőrzési program keretében, (EEP) több kritikusan veszélyeztettet és veszélyeztetett fajt, alfajt tenyészt sikeresen a nagymacskák közül is. 
Jelenleg szumátrai, maláj, szibériai és fehér bengáli tigriseket, afrikai és fehér krugeri oroszlánokat, afrikai leopárdokat, perzsa párducokat, jaguárokat, hópárducokat és gepárdokat tartunk, s több nagymacska sikeresen szaporodik itt, a 35 hektáros tölgyerdőben.
Ezen a napon, a „Nagymacskák: ragadozók veszélyben” program során több kifutónál is látványetetésekkel vártuk a vendégeket és az etetések alatt a zoopedagógus mesélt a ritka állatokról.
A legnagyobb nagymacska rajongók már nyitásra itt voltak, s minden látványetetésen részt vettek, így láthattak szibériai tigriseket, fehér tigriseket, fehér oroszlánokat, szumátrai tigriseket és perzsa párducokat is táplálkozás közben. A jeles nap alkalmából, különleges kedvezménnyel is élhettek a vendégek; aki nagymacskának kifestve jelent meg, annak a belépés ingyenes volt!