Hírek

Bőséges volt a szaporulat 2017-ben!
2018. 01. 02.

 Külön öröm volt a számunkra, hogy a csöppségek jó része az Európai Fajmegőrzési és Törzskönyvi programban kihelyezett szülőállatok utódai.

Nehéz lenne felsorolni az összes apróságot, így a teljesség igénye nélkül számba vettük őket:

A fehér oroszlán hármas ikrek születésével kezdődött a 2017-es Bébi-bumm, s szinte minden héten születtek ritka és különleges kis állatok. Marcus, Flóra és Fauna, csak úgy mint szüleik, a ritka színváltozatú dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj egyik populációjához tartoznak. Világos színük a természetben a  rejtőzködést segíti, mert élőhelyüket a fehér homokos folyómedrek, valamint a magas fű jellemzi.

A fehér oroszlánok születése mellett olyan, az országban csak itt látható fajoknak születtek utódai, mint a Himalájában élő kecskeforma takin, vagy a legnagyobb vadonélő lóféle, a különleges mintázatú Grevy-zebra.

Míg a legtöbb állat születéséről szinte azonnal tudunk, az erszényesek utódairól csak 3-4 hónappal a világrajövetelük után szerzünk bizonyságot, hiszen azok nagyon fejletlenül, szinte embrionális állapotban jönnek a világra s a védett erszényben növekednek több hónapig. 150 naposan a kis kenguru már sokkal inkább hasonlít a felnőttekre s fejét kidugva ismerkedik a külvilággal. Idén vendégeink nem csak benett-kenguru kölyköket, de az országban csak itt látható, erszényből kikandikáló vörös óriáskengurukat is láthattak.

A főemlősökből is szép számmal jött utánpótlás, született sátánmajom bébi, de a makik is kitettek magukért, a fekete-fehér varik,  a gyűrűsfarkú és a sárgaszakállas makik is szépen szaporodtak.

Patás utódokból sem volt hiány, fehér színű  kétpúpú tevék, szitutunga bébik, indiai antilopok, zebracsikók, rénszarvasok, alpaka is napvilágot látott.

A nagymacskák közül, nem csak az oroszlán családnál, de a leopárdok legnagyobb termetű, s legritkább alfajánál a perzsa leopárdoknál is kopogtatott a gólya. A 2014-ben itt született hímünk és a tavaly hozzá érkezett nőstény szerelméből született egy ikerpár.

Idén a törpevíziló családba is érkezett egy apróság. A kis állat születése igazi különlegességnek számított, hiszen a tavalyi esztendőben az egész világon mindösszesen 19 egyed látott napvilágot a világ állatkertjeiben.

A Nyíregyházi Állatparkban harmadik alkalommal született törpevíziló s mivel valamilyen oknál fogva ebből a fajból sokkal kevesebb hím állat él zárt tartási körülmények között, ezért külön öröm volt számunkra, hogy a kis állat bika.

Az évet a jaguár ikrek születése zárta, ami igazi meglepetés volt a számunkra, hiszen míg az egyik nőstény fekete szőrű, a másik sárga színnel látta meg a napvilágot.

Remélhetőleg a 2018- as esztendő is hasonló sikereket tartogat, hiszen több tonnás kismamáink is vannak a 30 hektáros tölgyerdőben…