Hírek

Három fiókával gyarapodott Állatparkunk szürkenyakú koronásdaru (Balearica regulorum) családja.
2019. 08. 29.

Három fiókával gyarapodott Állatparkunk szürkenyakú koronásdaru (Balearica regulorum) családja.

A zsemleszínű, jelenleg még igen apró fiókák 30 nap után keltek ki a tojásból s jelenleg nemcsak méretüket, hanem színüket tekintve is jelentősen különböznek a felnőtt állatoktól, homokszínű tollazatuk pihés, fejükön még nincs tollkorona, amelyről a faj a nevét kapta.

Az 1 méteres magasságú aranyszínű fejdíszt viselő koronásdarvak talán a legimpozánsabb és leglátványosabb madarak a Nyíregyházi Állatparkban, a nász idején vad táncot lejtenek és harsányan kiáltoznak. A madarak nemcsak a táncban jeleskednek, de a gyermeknevelésből is mindketten kiveszik a részüket, a nemrég kikelt kicsinyeik előtt lépkedve csipegetnek, így tanítgatják őket a táplálékszerzés fortélyaira.

A szürkenyakú, vagy más néven déli koronásdarvak Kelet- és Dél-Afrika nyílt, szavannás területein őshonosak. Különösen folyók, vagy nagyobb állóvizek közelében érzik otthon magukat. Általában párban vagy kisebb családi közösségekben élnek, de időnként előfordul, hogy egy táplálékban gazdagabb területen 80-100 madár is csoportosul.

A faj, Uganda nemzeti madara és az ország címerében is szerepel.


Még több hír