Hírek

Katta kölykök az Állatparkban!
2014. 03. 31.

  Gyűrűsfarkú maki bébik a SóstóZoo-ban!

Az apró, jeleneg 6 napos  állatok 4 hónapnyi vemhesség után jöttek a világra és általában anyjuk hasán csimpaszkodva töltik mindennapjaikat, de a bátrabbak már rövid ideig a felnőtt állatok hátán is lovagolnak.

 Öt hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, de két hónapos koruktól már szemezgetni fognak a  gyümölcsökből, zöldségekből, hajtásokból és levelekből is.

A Madagaszkár című animációs filmből ismert állatok könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról, amelyet járás közben magasra emelnek.  

Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, s a többi lemúrhoz képest sokat tartózkodnak a talajon.

Szociális struktúrájuk egyedülálló az emlősök körében, ugyanis az összes felnőtt nőstény domináns a csapat  felnőtt hímjeivel szemben.

A csoport minden nőstény tagja részt vesz a kicsik nevelésében, sőt az anyák egymás között is cserélgetik a kölyköket.A katták általában egyetlen utódot hoznak világra, de az ikerszülés sem ritkaság.

 Mivel a szaporodási időszak meghatározott s a csoportban még van termékeny nőstény, valószínűleg a közeljövőben még nagyobb létszámú lesz, a jelenleg 17 főt számláló nyíregyházi maki csapat.

Még több hír