Hírek

Kispandák születtek a Nyíregyházi Állatparkban
2019. 09. 04.

A Nyíregyházi Állatpark fontos küldetésének tartja, hogy ritka, veszélyben lévő állatokat tartson és tenyésszen. Szinte nincsen hét, hogy ne számolnánk be valamelyik állatcsaládunk sikeres szaporulatáról. Az elmúlt hónapban, a 6 hetes kis pandákat (Ailurus fulgens) vizsgálta meg vezető állatorvosunk, Dr. Biácsi Alexandra, aki a testtömeg mérés és ivarmeghatározás mellett, egyedi azonosítóval is ellátta a kölyköket.

A jelenleg 665 grammos hím és a 627 grammos nőstény utód kiváló egészségnek örvend s pár hét múlva már elkezdenek ismerkedni a külvilággal. 

A nyíregyházi kis panda szülők 5 éve élnek együtt az Európai Fajmegőrzési Program keretében. A nőstény Ting-ting Pozsonyból, míg párja Szecsuán a Dublin Zoo-ból érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. A tenyészpár igen sikeres, hiszen harmadízben született ikerpár, az egyébként zárt tartási körülmények között nehezen szaporítható állatoknál.

A természetben jelenleg alig 10.000 egyed él - a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban - s számuk az utolsó 50 évben körülbelül 40%-kal csökkent, elsősorban az élőhely elvesztése ill. az orvvadászat és az illegális állatkereskedelem miatt.

Bár a ragadozók rendjébe tartoznak, táplálékuk jórészt bambuszból áll, alkalmanként azonban előszeretettel fogyasztanak tojást, rovarokat, madárfiókát és kisemlősöket is.

A jelenleg 6 hetes apróságoknak az első néhány hétben csukva volt a szemük s idejük nagy részét még most is, egy helyben fekve odújukban töltik. Ting –ting, az anya állat eleinte szinte egész nap kölykeivel volt az odúban, s bár most már egyre többször hagyja el a fészket, visszajár hozzájuk, hogy megszoptassa és tisztogassa őket.

A fajt 1825-ben fedezték fel, s latin neve -Ailurus fulgens- tűzfényű macskát jelent. Magyar fajneve, a vörös macskamedve, az állat medvére emlékeztető külsejére utal ,ráadásul ugyanolyan jól mászik fára-félig behúzható karmai segítségével-, ill. nyalogatja magát tisztára, mint a macska.V

Még több hír