Hírek

Különleges képeket sikerült rögzítenünk
2015. 10. 13.

 Különleges felvételt sikerült készítenünk parkunk mississippi aligátor (Alligator mississippiensis)  hímjéről, ugyanis az Ali nevű állatunk udvarlását sikerült egy „ott felejtett” kamerával rögzítenünk. Az állat ez idáig mindig abbahagyta a szerenádját, amint meglátott egy embert, így gondozóink is, eddig csupán messziről hallhatták az állat udvarlását.

 

Az aligátorok, csak úgy mint a többi krokodil-féle, a társas üzeneteket hanggal, testtartással, mozdulatokkal, szagokkal és érintéssel fejezik ki. Bár sokan érzéketlen állatoknak hiszik —talán a kifejezés nélküli pofájuknak, testüknek köszönhetően- valójában igen figyelemreméltó szociális magatartás jellemzi őket. Udvarolnak választottjuknak, a szülők őrzik a tojásokat, s védik kicsinyeiket is.

A Nyíregyházi Állatpark Viktória házában élő mississippi aligátor tenyészpár szemmel láthatóan kedveli egymást. Az állatok sokszor az emberi fül által alig hallható alacsony frekvenciájú hangokkal kommunikálnak, ám képesek lágy, doromboló vagy akár mély, dörmögő hangot is kiadni  légbuborékok kíséretében—mely utóbbi egyértelmű párzásra való hívás.