Hírek

Lesd meg a játékos maki kölyköt!
2017. 06. 05.

 Különleges maki bébi, fekete-fehér  vari ( Varecia variegata) született Állatparkunkban!

A Madagaszkár szigetén őshonos hatalmas szemű, dús bundájú kölyök már ismerkedik a kifutóval, így a látogatók is megcsodálhatják a játékos makit,családjával.

A vari a legnagyobb termetű maki faj. A többi félmajomtól eltérően az anya állat  nem hordozza a testén utódját, hanem a  saját maga építette fészekben hozza világra fejletlen kölykét, s visszajár hozzá a biztonságot nyújtó menedékbe.

 A park vari párja tenyészprogram keretében érkezett a SóstóZooba 2013-ban,Lengyelországból és Franciaországból, s ez az első közös utódjuk.

Az apróság 100 napnyi vemheség után született meg. Eleinte az anya állat sokat  tartózkodott kölyke mellett, hogy  szoptassa és melengesse, most már azonban inkább a kölyök követi és hívja játékra szüleit. A 2 hónaposan hím ivarú állat már a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozog, ugrál és csimpaszkodik az ágak között s bár még anyatejjel is táplálkozik, már édes lédús gyümölcsféléket is fogyaszt.

A vari család kommunikációjában a hangjelzések a legfontosabbak-olyan harsogó kiáltásuk van, mint egy horrorfilm hang effektusai.

A különleges fajnevet  (vari) a bennszülöttek adták nekik. Napimádó szent állatnak -Vari candanas-nak- nevezték őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják.

Szent állat mivoltuk évszázadokig védelmet nyújtott nekik élőhelyükön, ám a  civilizáció megszüntette ezt a védettséget, így napjainkban is, az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes csökkenése miatt állományaik folyamatosan csökkennek s jelenleg a fajt a Természetvédelmi Világszövetség súlyosan veszélyeztetettnek nyilvánította.

 

Még több hír