Hírek

Ma van a Tapírok Világnapja!
2019. 05. 06.

Ma van a Tapírok Világnapja! A tapírfélék ( Tapiridae) Közép-Amerikában, Dél-Amerikában, valamint Délkelet-Ázsiában élnek. Az öt fennmaradt faj a közép-amerikai tapír, a közönséges tapír, a hegyi tapír, a kabomani tapír (2013-ban ismerték el új fajként) , és az ázsiai, vagy maláj tapír. Ősi jellegzetességeket mutató, közel 30 millió éve szinte változatlan testfelépítésűek, igazi „élő kövületek”. Sertésszerű testüket aránylag karcsú végtagok támasztják. Mellső lábukon 4, hátsó lábukon 3 ujjuk van. Orruk és felső ajkuk ormányszerűen megnyúlt. Előszeretettel tartózkodnak vízközeli erdőkben, ahol sűrű az aljnövényzet. Kölykeik csíkos rejtőszínű szőrzettel születnek. 

 Bár a Föld 5 tapírfaja közül a dél-amerikai vagy másnéven közönséges tapír állománya a legstabilabb, élőhelyének pusztulása, az erdők irtása mellett az illegális vadászat veszélyezteti, ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a sérülékeny kategóriába sorolta. 

 A Nyíregyházi Állatparkba 2013-ban érkezett az Európai Fajmegőrzési Program keretében egy nőstény közönséges tapír a már régebb óta itt élő hím állathoz, s 13 hónapnyi vemhesség után 2015 november 4-én utóduk született. 

 Tapírjaink a park Andok-kalandok Dél-Amerika bemutató kifutórendszereében élnek ahol egy függőhídon keresztülhaladva bepillanthatnak vendégeink a mindennapjaikba. :-)