Hírek

Ma van a Vadvilág Világnapja!
2017. 03. 03.

44 évvel ezelőtt ezen a napon írták alá a CITES egyezményt!
Ma ünnepeljük világszerte a Vadvilág Világnapját (World Wildlife Day), a Föld növény- és állatvilágának sokszínűségét és felhívjuk a figyelmet védelmük fontosságára.
Sajnos napjainkban az élővilág fennmaradása súlyos veszélybe került, többek között a határokon is átnyúló illegális állatkereskedelem miatt. Az emberkereskedelem, a kábítószer-és fegyver-kereskedelem mellett ez lett az egyik legjövedelmezőbb bűncselekmény világszerte. Az éves forgalma eléri a 159 milliárd dollárt (közel 32 billió forintot), és évente több mint 350 millió egyedet érint.
 Sokszor a gyanútlan vásárló is hozzájárulhat az állatok és növények illegális pusztításához, azáltal például hogy hüllőbőr-termékeket, elefántcsontból készült ékszereket vagy más állati, növényi dísztárgyakat vásárol emléktárgynak az  egzotikus utazások során…
 Emellett jelentős igény van számtalan ritka faj élő egyedeire is, melyekért sokszor a fekete piacon adnak óriási összegeket. Az emberek nagy része nem is gondol bele, hogy egy-egy egzotikus kedvenc milyen áron kerül otthonába. A kereskedelembe kerülő állatok és növények többsége a természetből származik, vadon fogják vagy gyűjtik be őket. A befogás, a szállítás és a karanténozás alatt bizonyos állatfajok egyedeinek 70-90%-a is elpusztulhat.
A veszélyeztetett fajokkal folytatott szabályozatlan nemzetközi kereskedelem növekvő méretei, és ennek egyre szembetűnőbb káros hatásai egy nemzetközi megállapodás létrehozását tették szükségessé.
Így jött létre 1973 március 3-án  a Washingtoni Egyezmény vagy más néven CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora - Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről), melyhez Magyarország 1985-ben csatlakozott. Célja, hogy ellenőrzése alá vonja a veszélyeztetett fajok kereskedelmét, és ezáltal megakadályozza, hogy állat- és növényfajok ezrei a kipusztulás szélére jussanak. A világméretű megállapodásnak ma már 181 részes fele van (180 ország és az Európai Unió), és közel 35 ezer faj kereskedelmét szabályozza, illetve esetenként tiltja.

Forrás és bővebb információ : www.cites.hu