Hírek

Már szülőnyi nagyságú lett parkunk amuri daru fiókája
2020. 10. 02.

Már szülőnyi nagyságú lett parkunk amuri daru fiókája

A természetben veszélyben élő madárfaj igen ritkán szaporodik zárt tartási körülmények között.

Igazi különlegességgel is találkozhatnak a madárrajongók a Nyíregyházi Állatparkban, mert a viktória koronásgalamb fióka mellett egy másik végveszélyben élő madár is sikeresen nevel utódot. 

 Az amuri darvakból ( Grus vipio) nagyjából 5000 egyed él a természetben és létszámuk folyamatosan csökken. Hajdan a kivételes szépségük miatt vadászták őket, ma már jelentősebb veszélyt jelent a mezőgazdaság térnyerése eredeti élőhelyükön. A párzásra alkalmas területek folyamatosan csökkennek, a sztyepp-tüzek és a mérgezések szintén jelentősen apasztják a létszámukat.

Mint minden daru, ez a faj is szigorú monogám párkapcsolatban él, párját többnyire egy életre választja.

A hím a nász idején kinyújtott nyakkal, feltartott fejjel udvarolt a tojónak ,aki később a földre, növényi anyagokból épített kisebb halomra rakta tojását.

A szülőpár mindkét tagja féltő gondoskodással neveli a fiókát, akit 4 hónaposan korban csupán tollazata színe különbözteti meg szüleitől, hiszen magassága már neki is 130 cm.

Európai állatkertekben is ritkaság, összesen 112 egyed él belőle s 2020-ban csak 3 állatkertben sikerült szaporítani, köztük egy egyed a Nyíregyházi Állatparkban kelt ki.


Még több hír