Hírek

Mayotte maki született
2019. 07. 02.

A 4 hetes  kölyökre már a látogatóink is felfigyelhetnek a maki csapatban, hiszen a legifjabb családtag már nem anyja hasán, hanem annak oldalán is csimpaszkodik. A 120 napnyi vemhesség után világra jött állat, elsősorban még anyatejjel táplálkozik,  de már kóstolgatja a szilárd takarmányfélékkel is, ami zöldségekből, valamint édes lédús gyümölcsökből és levelekből áll.

A sárgaszakállas vagy másnéven mayotte makik, a barna makik családjába tartoznak, és ott külön alfajt képviselnek. Latin nevük (Lemur fulvus mayottensis) sok mindent takar, így a mayottensis kifejezés arra utal, hogy természetben Madagaszkár szigete mellett, az attól  400 kilométerre fekvő  Mayotte-szigetén is előfordulnak. Gyűjtőnevük, a Lemur pedig a lemures (szellemek) szóból származik, mivel az egykori, első európai felfedezők szellemeknek hitték őket és a többi maki félét, a lombok sötétjében ugyanis csak a kiáltásukat hallották és  rikító sárga szemüket látták.

A főemlősök idejük nagy részét a mászófelületeken töltik, de alkalmanként lemerészkednek a földre is, élelem után kutatni.

Kínosan ügyelnek a tisztaságra, nemcsak a kicsi, de egymás bundáját is rendszeresen ápolják. Négy alsó metsző- és két szemfoguk úgynevezett fogfésűt alkot, valamint hátsó végtagjuk második ujján karmot viselnek, és azokkal távolítják el egymásról a meglazult szőrszálakat és az esetleges élősködőket.

A most világra jött aprósággal, már 7 tagot számlál a ritka maki csapat.

Még több hír