Hírek

Megvan az idei legmagasabb újszülöttünk
2019. 08. 08.

Kopogtatott a gólya a Nyíregyházi Állatpark Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerében, a Tarzan ösvényén.

A 450 napnyi vemhességi idő után világra jött zsiráf, jó egészségnek örvend. Bár egy kis nőstényről van szó, testmérete a bikákkal vetekszik, hiszen 175 cm-es magassággal és 60 kg-os testsúllyal látott napvilágot. A vasárnap világra jött borjú, 60 perccel a megszületése után már biztosan állt és szopott is s most, hogy felerősödött, már csatlakozott a vele együtt 7 tagot számláló zsiráf csapathoz, akik idejük nagy részét a külső kifutóban töltik, ahol zebrákkal és ritka antilop fajokkal élnek társbérletben.

A zsiráfok az afrikai szavannákon valósággal vándorló kilátótornyok. Az egyik legkülönlegesebb testfelépítésű emlősök, egyben a világ legmagasabb állatai, testmagasságuk 4.5-5.7m lehet.

Hosszú nyakukkal, mely teljes magasságuknak csaknem a felét teszik ki, a lombkorona tetejét is elérik. Eltérő magassága miatt a hímek és nőstények a fák különböző szintjein legelnek, amely lehetővé teszi a köztük a táplálékért folyó versengés elkerülését. A nyújtózkodást az is segíti, hogy a mellső lábaik hosszabbak.

A zsiráfok rendkívül hosszú nyakában csak hét nyakcsigolyát találunk, hasonlóan az emlősállatok többségéhez, emiatt csak kis mértékben tudják nyakukat görbíteni.

Bár a hosszú nyak és lábak a táplálkozáskor nagy segítségére vannak, iváskor azonban problémát jelentenek. A legtöbb zsiráf ilyenkor azt a módszert követi, hogy mellső lábait szétterpeszti, nyakát pedig a víz fölé hajtja. Ebben a testhelyzetben a zsiráf nagyon sebezhető, mert nem tud rúgni, vagy gyorsan elszaladni.

Társas állatok, de kis létszámú csordáik meglehetősen lazák és instabilok, és összetételük is igen vegyes lehet nem és kor szempontjából. Csendes állatok, kommunikációjuk többnyire infrahangok segítségével történik, bár vész esetén köhögő, horkantó vagy sípoló hangot is kiadhatnak.

A tudomány jelenlegi állása szerint a zsiráfok kilenc alfaját különítik el mintázatuk és afrikai élőhelyük alapján él. A Nyíregyházi Állatparkban alfajtiszta Rotschild -zsiráfok (Giraffa camelopardalis rothschildi) élnek. A faj, a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868-1937) után kapták nevüket.

Eredetileg Ugandában, Kenyában, illetve Dél-Szudánban őshonosak, ezért Uganda zsiráfnak is szokták nevezni. Veszélyeztetett patásnak számít, a természetben kevesebb mint 700 egyed él belőlük. A világ állatkertjeiben nagyjából 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon, köztük 7 itt, a Nyíregyházi Állatparkban él, melyek közül a tenyész egyedek az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkeztek európai állatkertekből. A most született borjú, a kilencedik Nyíregyházán született zsiráf s szülei a 9 éves lengyel származású Árpi és a 7 éves cseh Vanesa.


Még több hír