Mishmi takin borjú született ismét Állatparkunkban

A nőstény utódot már látogatóink megtekinthetik

Igazán sikeresnek mondható a Nyíregyházi Állatpark Mishmi-takin tenyészcsapata, mert a korábbi évekhez hasonlóan ismét takin borjú látott napvilágot. Az külön öröm, hogy a 2022-es hím utód után, idén nőstény borjú született.

Állatkertekben igazi ritkaságnak számítanak, hiszen a világon mindösszesen 175 egyed kerül bemutatásra, közülük 7 itt, Nyíregyházán.

A Nyíregyházi Állatpark Mishmi-takin tenyészbikája 2009-ben érkezett Németországból, az Európai Fajmegőrzési Program keretében, majd nőivarú társai 2014-ben jöttek Franciaországból, s 2017-től sikeresen gyarapodik állományuk, ami azért is fontos mert a természetben mindösszesen 3500 egyed él, és a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján is fenyegetett kategóriába tartoznak.

Természetes élőhelyeiken állományuk folyamatosan csökken az orvvadászat és az erdőirtások miatt, ezért az Európai Állatkertek Szövetsége (EAZA) fajmegőrzési tenyészprogram keretében szaporítja a ritka állatokat.

A Mishmi takinok (Budorcas taxicolor) a természetben a Himalája keleti vidékén élnek, változatos élőhelyeken, 1000 -3000 m tengerszint magasság között. A hideg ellen nem csak vastag bundájukkal védekeznek, de a fajra jellemző ívelt orrhát (kosorr) is segíti őket, mivel az előmelegíti a belélegzésre kerülő levegőt.

Mindkét ivar visel szarvat, de a bikák erőteljesebb testfelépítésűek s testtömegük akár a 350kg-ot is elérheti.

Növényevő állatok, melyek mindig ugyanazon az útvonalon járnak a pihenő-, ivó- és táplálkozóhelyek között, így idővel ösvényeket taposnak ki maguknak. A csordákban elsősorban a nősténynek és fiatal hímek élnek, az ivarérett hímek többnyire magányos életmódot folytatnak. Bár első ránézésre a bölényekre és a szarvasmarhákra hasonlítanak ezek a furcsa külsejű állatok, valójában azonban a juhok és a kecskék állnak rokonságban legközelebb hozzájuk.

A takin csapat legifjabb tagja 220 napi vemhesség után jött a világra- s pár órával a születése után már lábra is állt. Az 1 hónapos kis állatot anyja naponta többször szoptatja, egészen 9 hónapos koráig.