Hírek

Nincs tavasz maki szaporulat nélkül
2020. 05. 02.

3 héten belül öt gyűrűsfarkú maki ( Lemur catta) született Állatparkunkban.

Az apró kis állatok-melyek leginkább mesebeli manókhoz hasonlítanak- 4.5 hónapnyi vemhesség után jöttek a világra. Míg a jelenleg 2 hetes állatok anyjuk hasán csimpaszkodva töltik mindennapjaikat, az idősebb 1 hónapos állatok már a felnőttek hátán lovagolnak. Az újszülött gyűrűsfarkú makik kék szemmel jönnek a világra, de szemük pár hét után élénksárga színűvé változik. 

Öt hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, de két hónapos koruktól már szemezgetni fognak a gyümölcsökből, zöldségekből, hajtásokból és levelekből is.

Madagaszkár című animációs filmből ismert állatok könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról,- innen a magyar nevük is- amelyet járás közben magasra emelnek. 

Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, s a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon.(Angolul és latinul is lemuroknak nevezik őket-és közeli rokonaikat is- mivel kiáltásaik a római lemures, azaz a holtak szellemeinek hangját juttatták a tudósok eszébe. )

Szociális struktúrájuk egyedülálló az emlősök körében, ugyanis az összes felnőtt nőstény domináns a csapat ivarérett hímjeivel szemben. 

Az egyik legszembetűnőbb társas viselkedésük a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban.

A csoport minden nőstény tagja részt vesz a kicsik nevelésében, sőt az anyák egymás között is cserélgetik a kölyköket. A katták általában egyetlen utódot hoznak világra, de az ikerszülés sem ritkaság.

Mivel a szaporodási időszak meghatározott s a csoportban még van termékeny nőstény, valószínűleg a közeljövőben még nagyobb létszámú lesz, a jelenleg 32 főt számláló, több kifutóban élő nyíregyházi maki csapat.

A ZooTv e heti adásában is ők a főszereplők: https://www.youtube.com/watch?v=-Da0HEbE1qk Hiszen célunk, hogy míg nem tudják vendégeink személyesen megtekinteni az itt élő 5000 állatot, mi visszük el állatainkat otthonaikba.  


Még több hír