Hírek

Már a látogatóink is megtekinthetik az 5 hetes mandzsu darut.
2019. 07. 11.

Japán vagy más néven mandzsu daru fióka kelt ki a Nyíregyházi Állatparkban, május utolsó hetében. A mára termetes fiókát a szülőállatok folyamatosan takarták, de most hogy 5 hetes lett, s szinte szülőnyi nagyságú, már a nagyközönség is megtekintheti.

A barna pihetollakat viselő fióka 30 napnyi kelés után bújt ki a tojásból, melyet a monogám párkapcsolatban élő daru tenyészpár felváltva költött ki. Tollazata majd 1.5-2 év múlva lesz szüleihez hasonló, de táplálkozása már megegyezik velük, azaz a kisebb gerinces és gerinctelen állatok mellett magvakat, rügyeket és leveleket is fogyaszt.

A japán daru (Grus japonensis) a legnagyobb és egyik legimpozánsabb darufaj, testhossza a 160 cm , míg szárnyfesztávolsága a 2 métert is eléri.

Jellegzetessége a homlokon látható élénkvörös minta, amely valójában egy kopasz bőrfelület.

Költöző madár, a nyarat és a tavaszt Szibériában, Észak-kelet Kínában és Mongolóliában tölti, míg az őszi és téli időszakot Észak-Kelet Kínában, Koreában és Japán északi részén.

A japán daru élőhelyén a béke és a szerencse jelképe, így évszázadokon át védelem alatt állt, ám napjainkban élőhelyeik megszűnése, mocsarak lecsapolása és a vadászat miatt, egyedszáma drasztikusan lecsökkent- a Természetvédelmi Világszövetség adatai alapján kevesebb mint 1800 egyed él a természetben-így állatkertek fogtak össze megmentésükért. A Nyíregyházi Állatparkban élő tenyészpár igen sikeres, hiszen már több ízben neveltek fel fiókát.
Még több hír