Hírek

Sárgaszakállas maki ikrek születtek Állatparkunkban .
2020. 06. 02.


Az anyjukba csimpaszkodó kölyköket most testközelből is meglehet csodálni a felújított Trópusi házból nyíló maki erdőben, hiszen vendégeink közöttük sétálhatnak. 

  Az 5 hetes kölykök 130 napi vemhesség után születettek s jelenleg leginkább anyjuk hátán lovagolva tölti mindennapjait. A kicsik fő tápláléka még az anyatej, de már elkezdték a lédús édes gyümölcsök fogyasztását is. 

A sárgaszakállas makik a barna makik családjába tartoznak, és ott külön alfajt képviselnek. Latin nevük (Lemur fulvus mayottensis) sok mindent takar, így a mayottensis kifejezés arra utal, hogy természetes élőhelyük Madagaszkár szigetétől mintegy 400 kilométerre Mayotte-szigetén található, ezért Mayotte- makiként is emlegetik őket. 

A főemlősök idejük nagy részét a lombok között töltik, ahol előszeretettel napoznak és pihennek, de alkalmanként—elsősorban kora délután- lemerészkednek a talajszintre is élelem után kutatni, ilyenkor az sem zavarja őket ha a vendégek lába között kell sétálni.

Kínosan ügyelnek a tisztaságra, nemcsak a kicsi, de egymás bundáját is rendszeresen ápolják a csapattagok, mely a kicsikkel együtt már 8 tagot számlál. Négy alsó metsző- és két szemfoguk úgynevezett fogfésűt alkot, valamint hátsó végtagjuk második ujján karmot viselnek, és azokkal távolítják el egymásról a meglazult szőrszálakat és az esetleges élősködőket. 

Mint a makifélék mindegyikét, így a Mayotte-maki fennmaradását is az élőhelyek elvesztése fenyegeti leginkább, ezért is fontos hogy zárt tartási körülmények között az Európai fajmegőrzési Program keretében tervszerűen tenyésszék őket. Európában mindösszesen 43 egyedet tartanak állatkertekben, s az országban csak itt, a Nyíregyházi Állatparkban él tenyészcsapat ebből a ritka makifajból. 


Még több hír