Hírek

Szép számmal gyarapodott az ország legnagyobb pávián csapata
2020. 05. 27.

A Nyíregyházi Állatpark páviáncsapata az ország legnagyobb hordája, hiszen 50 felnőtt egyedet és számtalan utódot mutat be a park, az Afrika panorámát megjelenítő kifutórendszerében, ahol egy hatalmas dombon lehet meglesni mindennapjaikat. 

A kifutórendszerben most igazi bébi bumm van, hiszen 10 kis állat is született, s az egy csapaton belül élőknek az apja ugyanaz, hiszen ez a faj háremekben él, s csak a basák párosodhatnak a nőstényekkel.

A kifutóban több háremet is meglehet figyelni, akik biztos távolságból figyelik egymást, s sosem vegyülnek. A háremurakat játszi könnyedséggel meg lehet különböztetni, hiszen nem csak kétszer nagyobbak a nőstényektől, de vállukat hosszú vastag ezüstös szőrköpeny borítja és tekintélyes szemfogakkal rendelkeznek (imitált ásítással ezt mutogatva fitogtatják erejüket)

A most született kölykök a felnőttektől eltérően egész sötét szőrűek s vagy anyjuk hasán/hátán csimpaszkodnak, vagy egy faroknyi távolságra a világot fedezik fel. (A nőstény minden esetben fogja utóda farkát s nem engedi messzebbre elkószálni

Mindenevő állatok , étrendjükben a növényi eredetű táplálék mellett nagy számban fogyasztanak állati eredetű eleséget (tojásokat, rovarokat, kisebb emlősöket és madarakat) is.  

A háremurak a basák 3-23 nőstényt tartanak egyszerre s agresszívan védik őket a többi hímtől. Feladatok nem csak a külső fenyegetésektől való védelem, de a háremen belül, a nőstények közötti viták rendezése is.

Kommunikációjuk változatos és összetett. Egyaránt jellemző rá vizuális jelek használata (nőstényeknél az élénkvörös ülőgumók mutogatása, ha készen állnak a párzásra; fenyegetés: fej fel-le mozgatása, bámulás, szemfog kivillantása), hangjelzések alkalmazása éppúgy a szociális kapcsolat megszilárdítása, a kurkászás.

Az IUCN felmérése szerint nem fenyegeti kipusztulás a fajt. A mezőgazdasági területek növekedése miatt ugyan állandó összetűzésbe kerülnek az emberrel, de a bőséges szaporulat és a jó alkalmazkodóképesség ellensúlyozni tudja az őket érő negatív hatásokat .Még több hír