Hírek

Zsebibabák minden mennyiségben
2020. 02. 24.

Az országban csak itt látható vörös óriáskenguru kölykök mellett a szomszédságukban élő benett- kenguruknál is több apróság látott napvilágot. 

A Nyíregyházi Állatpark különlegessége, hogy földrészenként mutatja be az állatvilágot, s természetesen, Ausztrália területén a dingók, emuk, kakaduk és kacagójancsik mellett, a kontinens legikonikusabb lakói, a kenguruk is láthatók.

A régebb óta tartott kis méretű benett-kenguruk mellett-ahol szintén több kölyök látott napvilágot-, a park 5 éve már vörös óriáskengurukat is bemutat, sőt a Nyíregyházi Állatpark munkatársa a törzskönyvvezetője az európai állománynak.

A vörös óriáskenguru tenyészcsapat igen csak jól érzi magát, hiszen állományuk évről évre gyarapszik, s jelenleg mind a 3 ivarérett nősténynek született utóda.

Érdekesség, hogy mivel a kölykök roppant fejletlenül jönnek a világra, születésükről jó ideig nem tudunk. Születésük után a csupasz és vak ,mindösszesen 0.75 grammos állatoknak csupán annyi ereje van, hogy bemásszanak anyjuk erszényébe, ahol a csecsbimbóra tapadnak s el sem eresztik 70 napig. Itt, a biztonságot nyújtó erszényben kezdenek el fejlődni, s körülbelül 150 naposan dugják ki először fejüket onnan. Ekkor már sokkal jobban hasonlítanak a felnőtt egyedekre.

Ahogy a kölykök növekednek, egyre több időt töltenek az erszényen kívül s 240 naposan végleg elhagyják azt, de még visszajárnak szopni kb. 3-4 hónapig.

A Nyíregyházi Állatparkban, a szerencsésebb vendégek láthatják a kb. 5-6 hónapos kölyköket, akik általában anyjuk erszényéből kikandikálva vagy a legnagyobb már az erszénytől elbúcsúzva szemléli a külvilágot.

A kölykök nagyságát érdemes összehasonlítani a szomszédságukban élő benett kengurukkal, ahol az ivarérett állatok nagysága megegyezik óriási rokonaik utódaival.

Még több hír