Zsiráf Bogi
  • Faj: Zsiráf (Giraffa camelopardalis)
  • Utódok száma: 1
  • Elterjedés: Afrika, Szaharától délre
0cm
0kg
0km/h

Zsiráf

A zsiráf a legmagasabb és leghosszabb nyakú állat. Az ókortól kezdve kedvelt látványosság szafarikon és állatkertekben. Latin nevének jelentése tevepárduc, amely az ókorból ered, mivel magassága a tevét idézi, bőrének mintázat pedig a párducot.

A száraz szavannákat kedveli, fő tápláléka az akácialevél. Naponta akár közel hetven kilogramm zöldtakarmányt is elfogyaszthat. Minden zsiráf foltos szőrzettel rendelkezik, a foltok méretei és kontúrjai alfajonként változnak, míg a mintázat egyedenként. Az alapszíne lehet homokszínű, világosbarna, sárgás, míg a foltok a sárga színtől a sötétbarnáig változhatnak.

A zsiráfok szarva olyan csontkinövés, melyet bőr burkol. Társas állat, átlagosan 15-20 egyedet számláló csordában él, amely laza, és nem illetve kor szempontjából igen vegyes lehet.

Ellenségeivel szemben rúgásaival és fejelésével védekezik. Többnyire csak oroszlánfalkák támadják meg. A hím párzás előtt megállapítja a kiválasztott nőstény fogamzóképességét a nőstény vizeletének megkóstolásával. A kiszsiráf (születésekor körülbelül két méter magas és 60 kilogramm) már negyedórával a születése után lábra áll. Vadonban 10-15 évig él míg fogságban 20-25 évig is. 

Lakóink