Hírek

Perzsa párduc nőstény érkezett a 2 éve itt született hímhez
2016. 10. 26.

 

A ritka nagymacska hamarosan megismerkedik vőlegényével

Különleges ritka nagymacska érkezett a Hannoveri Állatkertből, a 4 éves állat az Európai Fajmegőrzési program keretében érkezett Állatparkunkba.

A perzsa párduc ( Panthera parduc saxicolor)  a leopárdok legnagyobb termetű és legritkább alfaja, a hímek akár 70-80 kg-osak is lehetnek.

Természetes zsákmányállatai erősen megfogyatkoztak, így gyakran ejt háziállatokat, ezért a helyi lakosok vadásznak rá, ráadásul testrészeit előszeretettel használják a tradicionális keleti gyógyászatban. Az orvvadászat mellett a populációk elszigetelődése és ez okból kialakuló beltenyésztettség is veszélyeztető tényezők. Egyedszáma mindössze 1200-1700 körül mozog.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA)- melynek Állatparkunk is a tagja- rendkívül fontosnak tartja a védelmüket, s egy genetikailag olyan változatos  populáció kialakítását, mely visszatelepítésre is alkalmas állományt képezhet. A Nyíregyházi Állatpark 2009-ben csatlakozott egy tenyészpárral a programhoz, s már több ízben volt szaporulat is. Utoljára 2014-ben született nálunkegy hím állat, s most hogy az ivarérett lett, a faj koordinátora egy német nőstényt helyezett ki hozzá, tenyésztési céllal.

A karantén idő lejárta után a leendő tenyészpár egy új, tágas  kifutóban fog megismerkedni egymással, s remélhetőleg jövőre már szaporulatról is beszámolhatunk.

Még több hír