Hírek

Az első vágta
2022. 04. 07.

Chapman zebra ( Equus quagga chapmani ) született Állatparkunkban. A "pizsamás lovacska" az első napjait az istálló nyugalmában töltötte, de most hogy felerősödött már a kifutóban is láthatja a nagyközönség.

A kis csikó könnyedén megkülönböztethető fajtársaitól . Nemcsak nagysága, de testalkata miatt is, hiszen a jelenleg egy "játék lovacskához" hasonlító utódnak az apró testhez képest aránytalanul hosszú végtagjai vannak. Ráadásul szőrzete is eltér az ivarérett egyedekétől, hiszen más lófélékhez hasonlóan a zebrákra is jellemző, hogy az első vedlésig jellegzetes csikószőr borítja fiatal egyedek testét, amelyben a pehelyszőrök aránya sokkal magasabb a fedőszőrökhöz képest.

A kis csődör tizenkét hónapnyi vemhesség után jött a világra, születése után egy-két órával már lábra állt. Étrendjében hat-kilenc hónapos koráig még fontos szerepet kap az anyatej, de hamarosan elkezdi a szálas takarmány fogyasztását is.

A Chapman-zebra az alföldi zebrák egyik alfaja. Zambia nyugati részén, Zimbabwe, Botswana területén és a Dél-afrikai Köztársaság északi területeinek nyílt füves szavannáin honos.

A Nyíregyházi Állatparkban több zebra fajjal is találkozhatnak a vendégek. Az alföldi zebra alfajok-mint a Böhm és Chapman zebra-mellett Grevy zebrák és élnek a fekte kontinens bemutató kifutórendszerben.