Hírek

Nyíregyházán él Európa legidősebb sziamangja!
2014. 02. 10.

Állatparkunban él Európa legidősebb sziamangja!

 

Az Európai Állatkertek Szövetsége, minden évben feltérképezi az európai állományt, és kiderült, hogy a legidősebb sziamang a Nyíregyházi Állatparkban él.

A sziamangok ( Hylobates syndactylus) átlagéletkora 25 év, így Finita az 51 évével igazi matuzsálemnek számít.

Az idős hölgy 2010-ben érkezett Hollandiából egy borneói orangután ( Pongo pygmaeus pygmaeus) csapattal együtt ,az akkor újonnan átadott  Zöld piramisba. Mivel egy jól összeszokott csapatról volt szó, mi sem szerettük volna szétválasztani őket, így azóta is közös kifutókban élnek az Ázsiában őshonos állatok.

A főemlős gondozók elmondása alapján az  idős hölgy korához képest nagyon jól van, ráadásául mióta a vele együtt élő orangután csapatban megszületett egy kölyök, teljesen megfiatalodott.   Fini, akit gondozói csak dadusként emlegetnek, vígan tűri, hogy a pici orangután  cibálja a szőrét s  igazán megkapó látvány, ahogy az ország legfiatalabb és legidősebb főemlőse együtt játszik!

A sziamang a gibbonfélék családjának legnagyobb testű és leghangosabb tagja. Nagy torokzacskója, amelyet majdnem akkorára tud felfújni, mint a feje, felerősíti a hangját,így éneke több kilométerre is elhallatszódik.

Karjai különösen hosszúak, járás közben egyensúlyozó rúdként használja őket.

Levelekkel, érett gyümölcsökkel táplálkozik, de olykor madártojás, rovarok és kisebb gerinceseket is fogyaszt.

Természetesen az állat, érett korára való tekintettel minden évben átesik egy általános orvosi vizsgálaton s étlapján is elsősorban a puhább gyümölcsök szerepelnek.

Még több hír