Hírek

A természetbe visszatelepített nyíregyházi születésű európia bölényt befogadták fajtársai!
2020. 12. 30.


Ennél jobb év végi híreket nem is kaphattunk volna a Rewilding Europe csapatától

A természetbe visszatelepített nyíregyházi születésű európia bölényt befogadták fajtársai!

Korábban már beszámoltunk nektek arról, hogy „ Bocit”, a 2018-ban Nyíregyházi Állatpark született és mesterségesen nevelt európai bölény, aki a Miskolci Állatkert és Kultúrpark nevelkedett felépülése után, kiválasztották arra, hogy Bulgáriában, a Rodope hegységben, a Rewilding Europe nevű szervezet által koordinált visszatelepítési programban részt vegyen.

A visszatelepítés több lépésben zajlott. A Rewilding Europe munkatársai folyamatosan beszámoltak az eseményekről, mi pedig minden információt nagyon vártunk, hiszen egy állatkert életében pedig nincs annál meghatóbb pillanat mikor egy ott született állat visszakerülhet a vadonba, a természetes élőhelyére.

Boci, egy, a Pozsonyi Állatkertben született fajtársával együtt indult el élete legnagyobb útjára, idén novemberben. A két hasonló korú nőstény állat először egy karámrendszerben szokta új helyét, majd következő lépésként decemberben, már csupán egy kerítés választotta el őket leendő családjuktól.

A visszatelepítést megfigyelő csapat már ekkor felfigyelt egy 2019-es születésű, már a természetben született borjúra, aki heves érdeklődést mutatott a 2 új nőstény iránt.

Az ideiglenes kerítés megszüntetése óta pedig a három fiatal állat elválaszthatatlan és a vadonban született borjú segítségével-aki nem csak az anyjának, de az alfa nősténynek is bemutatta őket- beilleszkedtek az állatkertben született tehenek a csapatba.

A múlt héten egy másik nálunk született európai bölény borjú is, nagy útra indul.

Egy szintén kitűnő genetikai állományú 1 éves európai bölény bikánkat, a fajkoordinátor a nemzetközi törzskönyvvel együttműködve, az Őrségi Nemzeti Park bölénycsapatához helyezett ki.

 Mivel az állat még nem ivarérett, a következő 2 esztendőt a szalafői bemutatóterület bikacsapatában fogja tölteni, majd ivaréretté válása után „megkezdi szolgálatát az őrségi bölényállomány szaporításában” ahogy írták kollégáink az Őrségi vadonfacebook oldalán.

Fotó: Hristo Hristov

Bővebb információ a visszatelepítési programról:

  www.rewilding-rhodopes.com / www.rewildingeurope.com