Hírek

Állatkertek a fajmegőrzésért
2021. 01. 08.

Sajnos az ember, mint a bolygó uralkodó faja, tudatosan pusztítja a környezetet. Ennek egyre inkább áldozatul esnek a növény és állatfajok és a természet pusztulása, a fajok kihalása nagy hatással van az egész bolygóra!

Az állatkertek szerepe is nagy mértékben átértékelődött. Míg korábban csupán az állatok bemutatása volt a cél a nagyközönségnek, napjainkban a modern komoly zoológiai tudással rendelkező kertek fajmegőrzéssel, oktatással és kutatással foglalkoznak és ezzel hozzájárulnak egyes fajok megőrzéséhez.

 A Nyíregyházi Állatparkban is sok olyan fajt tart és tenyészt, melyeknek egyedeit a vadonban a kipusztulás fenyegeti, így ezek az egyedek kulcsfontosságúak bizonyos fajok fennmaradásában. Az állatkerti fajmegőrzés egyik ikonikus faja a Bali seregély, (Leucospar rothschildi), mely a világ egyik legritkább madara. Élőhelyének pusztítása és az illegális állatkereskedelem miatt a szabad természetben száma kritikusan megfogyatkozott, alig 100 egyedből áll a vadon - Bali szigetén - élő populáció.

Az állatkerti fajmegőrzési összefogásnak és tervszerű szaporításnak köszönhetően azonban zárt tartási körülmények között már több mint 2000 egyed él belőle a világ állatkertjeiben -köztük Nyíregyházán is- és az itt született utódok egy részét visszatelepítik a természetbe.

Nem csak a ritka madarat sikerült tervszerűen szaporítani a Sóstó Zoo-ban, így segítve a kipusztulás szélén élő faj populációit, de az országban először itt született pl. a világ leglassabban szaporodó fán élő emlősének, a borneói orangutánnak kölyke vagy a legnagyobb szárazföldi emlősnek, az afrikai elefántnak borja, de az állatpark közösségi oldalát követők egy kis indiai orrszarvú világrajövetelét is végig kísérhették egy speciális kamerarendszernek köszönhetően.

A 2020-as év legnagyobb fajmegőrzési lépése pedig mindent kizárólag a nyíregyházi európai bölények visszatelepítése volt a szabad természetben. ( Bővebben itt olvasható: https://www.sostozoo.hu/hirek/a-termeszetbe-visszatelepitett-nyiregyhazi-szuletesu-europia-bolenyt-befogadtak-fajtarsai )

A Nyíregyházi Állatparkban 500 faj 5000 egyede él és a park az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA: European Association of Zoos and Aquaria) tagjaként részt vesz több fajmegmentési programban. 

A tenyészprogramok célja egy olyan életképes, megfelelő genetikai változatosságú populáció kialakítása, biztosítása, amely hozzájárul a faj hosszú távú túléléséhez és lehetővé teszi az esetleges későbbi repatriálást az eredeti természetes élőhelyre.

Az eredeti élőhelyükön veszélyeztetett, kipusztulófélben lévő állatfajok mint pl. a nyugati síkvidéki gorilla, a jegesmedve vagy a szélesszájú orrszarvú összehangolt tenyésztését a vezető állatkertek pedig évtizedek óta sikerrel végzik.