Hírek

Életmentő beavatkozást hajtottak végre Állatparkunk ezüsthátú gorilla hímjén
2020. 06. 24.

Életmentő beavatkozást hajtottak végre Állatparkunk ezüsthátú gorilla hímjén. 

 3 hete a Nyíregyházi Állatpark 24 éves hím nyugati-síkvidéki gorillájánál nehezített rágást és nyelést tapasztaltak a park gondozói, ezért 2 napnyi megfigyelés után- mivel az állapota nem javult-a park állatorvosi csapata úgy döntött, hogy elaltatják és megvizsgálják hogy mi akadályozza az állat nyelését. 

A beavatkozásnál amelyet dr. Járos Ildikó, a Nyíregyházi Állatpark vezető állatorvosa irányított, jelen volt egy humán szájsebész is, Dr Fábián Gábor ill. egy radiológus kolléga, Dr. Albert Zsuzsa. Miután előkészültek a beavatkozásra, az állat altatását követően megkezdték a probléma keresését. A röntgen vizsgálatokat nem mutattak elváltozást az ultrahang vizsgálat során, viszont a szakemberek megtalálták a probléma okát, egy hatalmas méretű tályogot az állat nyelvgyökében ami már oly nagyra növekedett, hogy nem csak a táplálkozást, de a légzést is nagy fokban veszélyeztette.  

Az orvosok eltávolították a tályog tartalmát, így a probléma akut megoldást kapott . A baktériumtenyésztés után megkezdődött egy antibiotikum kúra is. A beavatkozás kockázata igen nagy volt, hiszen a főemlősök altatása sosem egyszerű, de mint utóbb kiderült az igazi problémát később tapasztalták a gondozók, hiszen Djumbah nagyon jó érzékkel válogatta ki a finomságok közül a neki nem tetsző antibiotikumokat, ezért hosszú kísérletezés után mindig más-más nagyon erős ízű és szagú koktélokban oldották fel a gyógyszert hogy az állat szervezébe bejusson a megfelelő mennyiségű hatóanyag. 

Az operáció sikeres volt és az antibiotikum kúra is véget ért így a gorilla hím most már elégedetten falatozik kifutójában.  


Még több hír