Hírek

Huszonhárom éves fennállásnak legsikeresebb szezonját zárta idén a Nyíregyházi Állatpark
2019. 12. 28.

A harmincöt hektáros tölgyerdőben működő, ötezer állatot bemutató állatkert Magyarország egyik leglátogatottabb vidéki turisztikai attrakciója,  ahova nem csak hazánkból de a szomszédos országokból is szép számmal érkeznek vendégek.

A Nyíregyházi Állatparkot a legek állatkertjének is nevezik, a sok ritka és különleges faj miatt. Az itt bemutatott 5000 állat egy  35 hektáros tölgyerdőben él, a természeteshez közeli tágas kifutókban.

Az 500 állatfajból, igen sokan gyermekáldással örvendeztették meg a  parkot, közel 200 állatkölyökkel gazdagodott a gyűjtemény.

 

Egy kis Grevy-zebra születésével kezdődött az idei bébi bumm és a folytatás sem volt szenzáció mentes, hiszen nyáron kispanda ikerpár látott napvilágot. A szaporulat azért is örvendetes, mert a természetben állományuk az utolsó ötven évben 40%-al csökkent, így a zárt tartási körülmények közötti szaporítás elengedhetetlen a faj fennmaradásához.

A teljesség igénye nélkül említsük meg a szaporulatok között, hogy Rotchild-zsiráf, mandzsu daru fióka, vörös varik, zászlósfarkú gereza, vörös óriáskenguru, amerikai és európai bölények, Mishmi-takinok  és a természetben már kipusztult  vietnámi szikaszarvas borjak is születettek.

A Nyíregyházi Állatpark, az Európai Állatkertek és Akvárium Szövetségének teljes körű tagja. Munkatársai közül többek fontos tisztséget töltenek be a szervezetben, így nyíregyházi zoológusok állnak az etikai bizottság, a csontoshalak és a vörös óriáskenguru  tanácsadó testületének élén,  valamint részt vesznek az európai zoopedagógia oktatási programban. Az aktív nemzetközi tudományos életben történő szerepvállalást bizonyítja, hogy Nyíregyházán rendezték meg a Nemzetközi Cápakonferenciát ebben az évben. A konferenciának tizenhét országból ötvenhat résztvevője volt, nagy részük tengerbiológus és akvarista szakember. Az elméleti előadásokon a 370 ismert cápafaj tartástechnológiájának, szaporításának és gyógykezelésének tapasztalatait osztották meg egymással a résztvevők, a gyakorlati oktatás pedig a legújabb cápavizsgálati módszerekkel és eszközökkel, valamint a kíméletes befogás és bódítás fogásaival is megismerkedhettek.

Különleges állatcserék is történtek az idén. Az egyik legérdekesebb állatcsere a szumátrai tigrisek esetében volt, hiszen a  szabad természetben alig párszáz állat él csupán  és nagyon fontos hogy azt a néhány állatkertben élő egyedet szaporodásra bírják. Ezért egy hármas állatcserével, amiben francia, lengyel állatkertek is részt vettek a nyíregyháziak mellett, sikerült azt elérni  hogy most Nyíregyházán él, egy genetikailag értékes szumátrai tigris pár, akitől szaporulat várható.

 A Nyíregyházi Állatpark nagyon fontosnak tekinti a különféle jószolgálati küldöttségeket is, több élőhelyi, vadvédelmi program támogatásában is részt vállal, ezen kívül fontos küldetésének tekinti, hogy legalább egyszer mindenki jusson el állatkertbe, ezért szeptemberben ingyenes napon rendez a fogyatékkal élőknek és minden évben karácsony előtt az un 100 ft-os napon mindenki bejöhet a parkba, aki bármilyen mások számára még hasznos ajándékot hoz. Idén 16.000 vettek részt az akcióban, így közel 30 karitatív szerveznek sikerült több mázsa hasznos dolgot gyűjteni.

A Nyíregyházi Állatpark idei 600.000 rekord látogatói létszáma talán annak is köszönhető, hogy bevezették az online jegyvásárlást, a digitális állatparki térképet, amivel még a parkba érkezéssel előtt megtervezhető mindenki számára, hogyan járja be a 35 hektáros erdőt.

A 2020-as  esztendő is mozgalmasnak ígérkezik, két nagyszabású project is kezdetét veszi, melyek jelenleg tervezési fázisban vannak.  Az India – házban India jellegzetes növény és állatvilágával lehet majd megismerkedni,  a Jégkorszak interaktív állatbemutatóban pedig  20.000 évet az időben előhaladva 1:1 es modelleket láthatunk majd az ősi barlangi medvéről vagy pl. a gyapjas mammutról majd továbbhaladva a bemutatótérben, a 2 pólus jellegzetes ma élő állatait lehet majd megtekinteni.