Hírek

Igazi ritkaságot sikerült lencsevégre kapnunk. Geoffroy-macska született Állatparkunkban
2020. 09. 02.

Igazi ritkaságot sikerült lencsevégre kapni  Állatparkunk fotósának, hiszen az éjszakai életmódot folytató, állatkertekben ritkán látható és nehezen szaporodó Geoffroy-macska látható a kölykével.

A szaporulat hatalmas szakmai siker hiszen a világ állatkertjeiben mindösszesen 75 egyed él, s az elmúlt 12 hónapban összesen 3 helyen sikerült szaporítani ezt a ritka macskafélét.

  Az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett tenyészpár 12 éves cseh állatkertben született hím egyede 2014-ben érkezett Nyíregyházára , míg 11 éves német párja 2017-ben került a SóstóZoo-ba.

A faj elsősorban éjszaka aktív s a párzási időszakot kivéve magányos életmódot folytat, így a kifutórendszer is ennek megfelelően lett kialakítva.

A külső kifutókban dzsungelszerű burjánzó növények segítik a rejtőzködését az állatoknak, míg a belsőben a szűrt fény, a búvóhelyek és a sok mászófelület.

A jelenleg 2 hónapos 72 napnyi vemhesség után világra jött nőstény kölyköt eddig anyja rejtette, de a héten már a szerencsésebb látogatók megtekinthetik ahogy kifutójával ismerkedik. A kis állat 8-10 hetes koráig jórészt anyatejjel táplálkozik még, de fokozatosan áll át a ragadozókra jellemző nyershús fogyasztására. A kicsi születése azért is örvendetes, mert a világon idén csupán 3 helyen szaporodott ez a macskaféle állatkertekben.

A faj a nevét Étienne Geoffroy Saint-Hilaire 19. században élt francia zoológusról kapta. A 45-75 centiméter hosszú, 3-8 kilogrammos ragadozó Bolívia, Brazília, Argentína, Paraguay, Uruguay és Chile területén él elsősorban erdőkben és bozótosokban, de megtalálható a 3300 méter feletti hegyekben is, ezért a helyi lakosság a „hegyek macskájának” nevezi.

Különleges mintázatú bundája miatt élőhelyén erősen fenyegetett, mivel prémje az állatkereskedelemben nagyon kedvelt, valamint drasztikusan csökkenő élőhelye is tizedeli állományait.

Bundájának színe és rajzolata területenként eltérő: a távoli földrész déli részén élő faj ezüstszürke színű, foltjai rózsaformájúak, az északon élők bundájának alapszíne okkersárga, sok kicsi kerek fekete folttal de előfordulnak fekete melanisztikus példányok is.

Foltos bundája alkonyatkor vadászva beleolvad a környezetbe, így könnyedén becserkészi zsákmányát, melyek elsősorban madarakból és kisebb emlősökből áll.

Kitűnő úszó, így a természetben előszeretettel halászik is.

A házimacskától eltérően sokkal lassabban fejlődik, így életkora is hosszabb annál, akár 18-20 év.

Az éjszaka aktív macskafélét most sikerült lencsevégre kapni kicsinyével, akit a szerencsésebb látogatók már megleshetnek a Nyíregyházi Állatpark Trópusi házában.