Hírek

Ma van az Oroszlánok Világnapja!
2021. 08. 11.

Ma van az Oroszlánok Világnapja! Állatparkunk a normál színváltozatú nagymacskák mellett fehér oroszlánokat is bemutat.

S hogy valójában mit kell tudni erről a színváltozatról?

A fehér oroszlán nem albínó és nem is külön faj, az oroszlán egyik alfajában előforduló világos színváltozat, mely színt a fehér tigrishez hasonlóan egy mutáns gén okoz. Az utódok csak akkor lesznek fehér színűek, ha mindkét szülő rendelkezik ugyanezzel a ritka génnel.

A kutatások szerint a természetben is életképes, de csak Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek valamint a magas fű jellemzi. Szokatlan színük miatt az őslakók a mai napig istenítik őket.

Először 1928-ban lehetett róluk hallani, de csak a hetvenes években készültek feljegyzések erről a színváltozatról, ekkor szerzett tudomást a világ létezésükről, s ettől kezdve a fehér emberek kívánatos vadásztrófeájává vált. Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent ( alig 500 egyedre) , s jelenleg több természetvédelmi szervezet is igyekszik növeli állományukat természetes előfordulási helyükön.

Állatparkunk királyi felsége Inkosi, aki már többszörös apa. Jelenleg is párjával és három tavalyi születésű kölykével él közös kifutóban. 

Még több hír