Hírek

Négyesikrek születtek Állatparkunk oroszlán családjában
2020. 10. 09.

Négyesikrek születtek a Nyíregyházi Állatpark oroszlán (Panthera leo) családjában.  

Az oroszlánkölykök, azért is különlegesek, mert a Nyíregyházi Állatpark „alapító” oroszlánjának dédunokái.  

A kis oroszlánok vakon és foltos bundával 1.5 kg testsúllyal látták meg a napvilágot és az anyatejnek köszönhetően szépen gyarapodnak. 3-4 hónaposan elkezdik majd kóstolgatni a húst is, ám egészen 6 hónapos korukig az anyatej lesz a fő táplálékuk. 

A 2 hím és a 2 nőstény most -hogy 6 hetesek lettek -mutatkoztak be a nagyközönségnek és átestek egy állatorvosi vizsgálaton is, ahol a vakcinák beadása mellett testtömegüket is megmérte parkunk állatorvos csapata. A két nőstény állat 5.8kg és 6.1 kg a hím állatok mindkét tagja 7.3 kg volt egyedenként. 

Az oroszlán az egyetlen társas életmódú macskaféle így a nemrég született utódok nem csak az anyaállattal, de apjukkal és nagynénjükkel is együtt élnek. A 7 éves ivarérett nőstény állatok a Nyíregyházi Állatparkban születtek és unokái a park leghíresebb oroszlánjának Eleknek, aki alapító tagja volt a SóstóZoo-nak. A hím apaállat 10 esztendős és Hollandiából érkezett 2016-ban Nyíregyházára. 

Mivel az oroszlánokra jellemző az ivari dimorfizmus -hiszen a felnőtt hímek 20-30%-al nagyobbak a nőstényeknél s sörényt viselnek- így a most 6 hetes hím kölykök is pár hónap múlva megkülönböztethetőek lesznek lánytestvéreiktől.   Nem véletlen, hogy számtalan irodalmi és művészeti alkotásban látható a faj, hiszen a kifejlett hímoroszlán-Afrika legnagyobb és legerősebb ragadozója-méltóságteljes látványt nyújt. 

Az afrikai oroszlánok fennmaradása a legtöbb helyen biztosítottnak látszik, bár hosszabb távon az élőhelyek elvesztése miatt valószínűleg csak a természetvédelmi területeken. 

A most született kicsikkel már 14 oroszlán él a Nyíregyházi Állatparkban, melyekből 6, a ritka fehér színváltozathoz tartozik.