Hírek

Oroszlánok a hóban?
2021. 02. 20.

Bár állatparkunk időlegesen zárva van, a közösségi oldalainkon folyamatosan beszámolunk életünkről.

Az elmúlt pár napban téli havas képeket töltöttünk, amiket látva sokan megdöbbentek, hogyan lehetséges hogy jól érzik magukat az oroszlánok a hóban.

Egy kis magyarázat:

Bár a mostani, évszaknak megfelelő időjárás leginkább a hűvösebb éghajlatot kedvelő állatainknak kedvez, mint a jegesmedve, sarki farkas vagy szibériai tigris, a park szubtrópusi és trópusi éghajlatot képviselő fajai közül is egyesek előszeretettel levegőznek szélcsendesebb időben a külső kifutókban.

A halak és kétéltűek gyakorlatilag semmit nem éreznek meg a hidegből, mivel a Zöld Piramis, a Trópusi és Viktória Ház, a Hüllőovi, valamint az Ócenárium légterében és medencéiben mindig állandó a hőmérséklet.

 A főemlősök közül több faj érzékeny a hidegre; a világ legkisebb selyemmajmai vagy a legnagyobb, fán élő főemlősök, az orangutánok szintén a tágas belső terekben töltik napjaikat tavaszig.

Az afrikai patások jó része és a nagymacskák is azonban -bár bemehetnének a fűtött belső tartóhelyeikre- előnyben részesítik az ingergazdag külső kifutót.

De vajon hogyan lehetséges, hogy zebrák és orrszarvúak nyargalásznak, oroszlánok, jaguárok játszadoznak a hóban?

A válasz egyszerű: az állatok jó része európai állatkertekből érkezett, így hasonló éghajlaton éltek eddig is, s az alkalmazkodóképességük is kiváló. Természetesen minden érzékenyebb faj rendelkezésére állnak a fűtött istállók, ahová bármikor visszahúzódhatnak. Emellett a gondozók folyamatosan ellenőrzik az önitatókat, a fűtőberendezéseket, az állatok pedig megemelt takarmány- és vitaminadagokat kapnak.