Hírek

Ritka antilop született Állatparkunkban!
2016. 03. 24.

Ritka antilop született a Nyíregyházi Állatpark afrikai élővilágot bemutató kifutórendszerében. A kis borjú tegnap jött a világra, s születése után pár órával már lábra is állt.

A 2009 óta itt élő nyársas antilop ( Oryx gazella) tenyészpár igazán sikeres, hiszen 2013-ban már született egy utódjuk, s most 8.5 hónapnyi vemhesség után ismét egészséges kicsinyük látott napvilágot, így az országban csak itt látható ritka fajból most már 4 egyed is látható a SóstóZoo Tarzan ösvényén.

A Dél-Afrikában őshonos állatok az oryx antilopok legtermetesebb képviselői, a bikák esetenként a 240kg-ot tömeget  is elérhetik. Legszembetűnőbb sajátosságuk a fehér pofán látható fekete maszk, mely a kis állatnál is egyre kifejezettebbé válik majd. 6 hónapos korában már az ivarérett állatokra jellemző rajzolattal fog rendelkezni, ám most még szőre homokszínű, ami a rejtőzködésben segíti.

Az anya állat féltő gondoskodással óvja kicsinyét s az első hetekben elfekteti s naponta szoptatja.

 

A passzánnak is nevezett állatok, a kiterjedt füves puszták lakói. Csordákban élnek és életüket vándorlással töltik. Füvekkel, bozótfélékkel, lágyszárú növényekkel táplálkoznak, de  gumókat is szívesen fogyasztanak.

Kiszimatolják a legkisebb vízforrást is, kiássák a lédús gyökereket, vagy kiszáradt folyómedrekben kutatnak talajvíz után. Mivel táplálékuk alacsony tápértékű, ezért szinte egész nap legelniük kell.

Bár a hím szarvai erősebbek,  rövidebbek a nőstényeknél, míg a bikák szarvhossza "csupán" 100cm, a teheneké 120cm is lehet. Míg utóbbiak főleg utódaik megvédésére használják félelmetes fegyvereiket, a bikák fajtársaikkal szembeni rivalizálásra.

Fennmaradásukat veszély fenyegeti, pompás szarvuk és szőrzetük a trófeavadászok kedvelt zsákmányává tette őket.

Még több hír