Zebra csikó látott napvilágot Állatparkunk Afrika kifutójában

A 3 napos csődör csikóval együtt már 8 tagot számlál az alföldi zebra csapat

"Pizsamás lovacskával" gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark fekete kontinens élővilágát bemutató kifutórendszere

Új taggal bővült a Nyíregyházi Állatpark alföldi zebra (Equus quagga) csapata. A kis csődör csikó 3 nappal ezelőtt,a kora reggeli órákban született s nem volt szükség sem a gondozók, sem az állatorvos segítségére. 

 A kicsi 12 hónapnyi vemhesség után jött a napvilágra s nagyon eleven, születése után egy-két órával már lábra állt, s ma már boldogan nyargalászik anyja mellett a külső kifutóban. A kiscsikó 6-9 hónapos koráig anyatejjel is fog táplálkozni, de hamarosan megkezdi a szálas takarmány fogyasztását is s néhány hónap elteltével egyre inkább a csökkenő mennyiségű tej, és a növekvő mennyiségű szilárd takarmány fogyasztása lesz jellemző a táplálkozására. 

A Nyíregyházi Állatpark hatalmas, az afrikai szavannát idéző állatbemutatója nagy népszerűségnek örvend hiszen zebrák, orrszarvúk és antilopok élnek közös kifutóban a páviánok dombjával szemben.  

A most született kis csődör is hamarosan csatlakozik a nagyobb alföldi zebra csapathoz, de míg felerősödik szüleivel és testvérével külön kifutóban növekszik. 

A kicsi jelenleg olyan mint egy játék lovacska, hiszen az apró testhez aránytalanul hosszú végtagok társulnak, ám ahogy a kiscsikó fejlődik, fokozatosan kialakulnak a felnőttekre jellemző testarányok. A kicsi szőrzete is eltérő az ivarérett egyedekétől, a csikószőr ugyanis az első hónapokban kevesebb fedőszőrből és több pehelyszálból áll s csíkjai is világosabbak. 

Természetes élőhelyükön, Afrikában kedvelik a nyílt füves, vagy ritkás-ligetes szavannákat s bár napjainkban még nem tartozik a veszélyeztetett állatok közé, az élőhelyek csökkenése és az illegális vadászat hosszú távon veszélyeztetheti a faj fennmaradását.